Aleksi Tolonen

Asuinpaikkakunta / Helsinki
Paikkakunnalta / Espoo
Syntmävuosi / 1974

Kootut

Taiteilijana olo on usein selviämistä ja tämän hetkisten mahdollisuuksien kartoittamista, ”kaikki maksaa tai vie aikaa -mitkä resurssit minulla on tällä hetkellä?” on kysymys jota taiteilija joutuu jatkuvasti itseltään kysyä. Rohkeimmat meistä tekevät juuri mitä haluavat vaikka velkaantumisen uhalla. Itse en ole näin rohkea ja toisaalta en koe sitä häiritsevänä, että moni asia ohjaa tekemiseni suuntaa, yksi niistä saa mielestäni olla taloudelliset realiteetit. Muutama taloudellisesti niukka vuosi on lähiaikoina ohjannut taiteeni suuntaa; koska en ole voinut ostaa kaikkia tarvikkeita, joita isokokoiset veistokset vaativat olen muokannut työskentelytapojani.

Pohdin, että miten tehdä taidetta halvemmalla tai lähes ilmaiseksi? Vastaus on ollut pienentää teosten kokoa ja toisaalta käyttää ilmaisia materiaaleja. Olen leikannut ja liimannut, kerännyt kamaa roskalavoilta ja kaduIlta. Maalit olen sentään hakenut kaupasta.

Näyttelyni nimi Kootut on eräänlainen sanaleikki. Sanaa käytetään usein kirjallisuuden puolella kun kirjailijan tuotantoa esitetään laajemmin. Kun taiteilijan uraa tarkastellaan hänelle järjestetään retrospektiivi. Esittelen tässä näyttelyssä kuitenkin vain viime aikoina tehtyjä teoksia. Ne ovat näyttelyn nimen mukaan koottu kasaan kaikesta mahdollisesta, kasattu yhteen monesta osasta tekemisen iloa ja huumoria unohtamatta.

 

Interview with the artist in English