Annika Dahlsten

Asuinpaikkakunta / Turku
Paikkakunnalta / Vaasa
Syntmävuosi / 1975

Yöperhonen
Nukkeanimaatio // 2015 // 5 min

Eksynyt yöperhonen kohtaa elämän kiertokulun melankolisen kauniissa nukkeanimaatiossa.
Animaatiossani perhonen tutustuu asetelmaan, jonka esineistö kuvaa ajan lyhyyttä ja lopun vääjäämättömyyttä. Keskiajalla yleistyneet vanitas-aiheet muistuttavat, että maalliset nautinnot ovat tilapäisiä, ja kuolema on yhtäläinen kaikille. Kuolemaan liitettävät merkit ja symbolit ovat myös syvän inhimillisiä. Ne kertovat tarpeestamme hahmottaa tuntematonta kuolemaa, ja käsitellä pelkoja, joita siihen liittyy.
Muinaiskreikan sana psykhe merkitsee sekä perhosta, henkäisyä että sielua. Käytän perhosta metaforana sille lyhyelle henkäykselle, jota elämäksi kutsutaan. Läsnä on alati memento mori, muista kuolevasi. Jokainen hetki, jokainen siivenräpäys on ainutkertainen, ja jokainen elämä merkityksellinen.

Luvattu maa
Esitän näyttelytilan alakerrasta otteita tulevasta teoksestani, piirrosanimaatiosta Luvattu maa (valmistuu 2017). Se käsittelee laululintujen syömistradition kautta ihmisyyttä, ihmisen ylivaltaa luonnosta, kuolemaa ja kuolemattomuuden eetosta.
Joka vuosi kymmeniä miljoonia pikkulintuja, myös uhanalaisia, jää salametsästäjien verkkoihin ja ansoihin matkallaan eteläiseltä pallonpuoliskolta kaukaiseen pohjoiseen, aina Suomeen asti. Ne päätyvät ihmisten aterioiksi. Suurin osa Välimeren maista tuomitsee pikkulintujen metsästyksen lainsäädännössään, mutta kulttuuriset tavat pitävät tradition voimissaan. Luvattu maa nostaa esiin toisenlaisen kuoleman, ja kysyy: minkä arvoinen on elämä?

 

Interview with Annika Dahlsten in English