Komugi Ando

Asuinpaikkakunta / Auttoinen
Paikkakunnalta / Nagano
Syntmävuosi / 1986

Jokohama humahutan

Näyttelyssä on esillä pieniä rukousalttareita, joissa jokaisessa on sisällä peili.

Alttarit on tarkoitettu omalle itselle rukoilemiseen. Näyttely kutsuu kokijaa kerrankin tuijottamaan itseään peilistä, ja viettämään ikiomia pikku hetkiä. Tässä teoskokonaisuudessa yleensä rukoiltavana olevan ylimmän voiman tai jumalan sijaan on Oma Itse.

Japanissa lukion maalaustehtävä “maalaa oma silmäsi”, oli minun ensimmäinen kokemukseni itseensä tuijottamisesta luvan ja ajan kanssa. Tämä ensikosketus itseen oli erikoinen ja hämmentävä kokemus Japanissa kasvaneelle teinitytölle, jolle oli opetettu olemaan hyödyksi muille, ja totutettu tarkastelemaan muita kuin itseään.

Länsimaiseen kulttuuriin muutettuani havaitsin, että itsensä huomioimiseen voikin suhtautua positiivisesti ja sallivasti, ja vain omalle itselleen eläminen onkin hyvä asia. Tämä uusi ajatus oli outo ja jännittävä.

Alttareita tehdessäni poimin tunnelmallisia vaikutelmia eri uskontoihin liittyvistä esineistä ja eri maihin yhdistyvistä stereotyyppisistä mielikuvista. Alttareissani on erilaisia maisemia. Niissä esiintyy erilaisia kukkia, tulivuori, majoja, talvimaisemaa ja kultaisia hevosia.

Teokset eivät ota uskonnollista kantaa mihinkään suuntaan, eivätkä ole kannanottoja mihinkään uskontoon.

Näyttely on omistettu sinulle, joka et elä omaa aikaasi.

 

Interview with Komugi Ando in English