Maija Holma

Asuinpaikkakunta / Jyväskylä
Paikkakunnalta / Jyväskylä
Syntmävuosi / 1971

Kadonnut projekti

Löysin taannoin arkistoja siivotessani tekstejä, jotka kirjoitin 1990-luvulla aloittelevana kuvataiteilijana apurahahakemuksia varten. Kuvailin niissä tulevia projekteja, jotka eivät sitten koskaan toteutuneet. Tekstit miellyttivät minua lukiessani niitä nyt vuosien jälkeen. Teoskokonaisuudet olivat hyvin ”konseptoituja”, loppuun asti ajateltuja, ja muistan myös nähneeni sieluni silmin ainakin suunnilleen, miltä teokset tulisivat näyttämään. Vain toteutus jäi puuttumaan. Kävi nimittäin niin, että materiaali alkoi johdatella tekemistäni. Aloittamisen ja ajan löytämisen vaikeuden keskellä lähdin tekemään kuvia ensin akvarellipaperille ja tiilelle, sitten vanerille ja metallille. Työskentely olikin etenemistä kohti tuntematonta, ja oli lähes mahdotonta ilmaista sanoin, miksi nämä kuvat piti tehdä.

Tarkoitus oli toteuttaa noita nuoruuden projekteja tässä näyttelyssä. Mutta meneillään olevat materiaalikiinnostukset veivät voiton. Olen siirtynyt harvinaisista aarteista materiaaleihin, joita on ympärilläni paljon. Jo jonkin aikaa olen kerännyt kuitteja. Oli aika ottaa esille nuo melko mitättömän näköiset ja oloiset ja kaikkialle tunkeutuvasta kulutuksesta muistuttavat asiat ja antaa niiden viedä.

Teossarjan nimi on Bellevue, paikan mukaan jossa suurin osa kuvista on otettu. Nimi on sopivan yleinen ja muistuttaa kauneudesta, joka on minulle tärkeää. Toivoisin kauneuden ilmenevän teoksissani syvyytenä, jossa ei ole kyse ainoastaan aistillisesta mielihyvästä tai lohdusta, vaikka kyllä niistäkin. Materiaalit ja aiheet tarjoavat näkymiä myös suruun ja kosketukseen teollisen maailman lainalaisuuksien kanssa.