Markku Nousiainen

Asuinpaikkakunta / Mexico City
Paikkakunnalta / Helsinki
Syntmävuosi / 1970

Kesäpäivän seisaus / Summer Solstice
reaaliaikainen visualisointi ja valokuvatulosteet, 2016

 

Näytteillä oleva teos on osa pitempää projektiani Minkä värinen on Suomi? Sen inspiraatio on lähtenyt Suomen maanteille sijoitetuista noin tuhannesta kelikamerasta, jotka muodostavat maastamme eräänlaisen jatkuvasti päivittyvän kuvakirjan.

Olen tallentanut kelikamerakuvien reuna-aloilta pieniä värinäytteitä aina samoista kohdista, jotka edustavat Suomea sellaisena kuin se nähdään tyypillisesti auton ikkunasta: tienvartta, pihoja, peltoja ja metsää. Värinäytteet on koottu Suomen värikartaksi, joka päivittyy noin 2 tunnin välein.

Paikkakuntakohtaisista diagrammeista näkyy värien kehitys kyseisen paikkakunnan kelikameroissa kunakin päivänä ja vuorokauden aikana, aina kun kuvat ovat olleet saatavilla.

Helmikuussa 2016 alkaneessa seurannassa näkyy valon ja värin muuntuminen talvesta keskikesään: lumen sulaminen, kasvillisuuden tulo ja päivän piteneminen yöttömäksi yöksi. Kaupungeissa luonnonvalon vaihtelua häiritsee kellertävä keinovalo.

 

Kukoistus / Bloom
videoteos, 2011-2012

 

Kukoistus-videoteos kuvaa Helsingin Mannerheimintiellä kasvaneen lehmuksen elämää noin vuoden ajan. Puu täyttää kaupungissa sille annetun tehtävän kadun pienenä virkistyskaistaleena. Lehmus noudattaa kuitenkin omaa kiertokulkuansa, jonka ansiosta sen lehdet avautuvat tarkasti aina toukokuun alussa. Olen tarkastellut lehtien puhkeamista ja putoamista timelapse-valokuvauksen keinoin ja yhdistänyt suuren määrän eri hetkinä otettuja kuvaruutuja yhdeksi kuvaksi, jolloin kaupungin liikkuvat objektit – ihmiset ja autot – joko häviävät tai korostuvat.

 

Interview with Markku Nousiainen in English