Nora Tapper

Asuinpaikkakunta / Helsinki
Paikkakunnalta / Konginkangas
Syntmävuosi / 1961

Kurkistus portaikkoon, mihin se vie? Pimeys pelottaa, emme voi tietää mitä siellä on. Samalla tuntematon kiehtoo ja vetää puoleensa. Kerrokset sekoittuvat toisiinsa. Löytyy uusi maailma ja sen takaa jälleen uusi.

Muistikuva: Ensin kolme askelmaa, sitten ovi, loppuosaa portaikosta rajasivat seinät. Portaat, joiden alla oli työkalukomero, johtivat ullakolle. Toinen ovi johti ylös, toinen alas. Portaisiin liittyi kylmyys ja pimeys. Kesälläkin portaikko oli viileä ja hämärä. Suomessa pimeyteen liittyy usein kylmyys. Syksyn yöt ovat säkkipimeitä ja kylmiä. Talvi on sekoitus viiltävää kylmyyttä, valoa ja öiden pimeyttä. Lumi tuo valoa, valo kimaltelee lumikiteissä.

TI-LAan tuleva veistos ”Talvi”  jatkaa rakentamisesta innoituksen saaneiden veistosteni sarjaa. Veistoksessa yhdistyvät rakennettu tila, ulkotilan sää ja vuodenaika. Vanhoissa taloissa oli asutun puolen lämpimän ja kylmän ulkotilan väliin jääviä tiloja, joissa vuodenajat, sää ja niiden valo sekoittuvat. Keho muistaa lämmön ja kylmyyden, silmät valon ja pimeyden, korvat hiljaisuuden.

 

Interview with Nora Tapper in English