Suohpanterror

Asuinpaikkakunta / Sápmi
Paikkakunnalta / Sápmi
Syntmävuosi /

colonialism

assimilation

indigenous people rights

self determination

save the arctic

Suohpanterror (suom. Suopunkiterrori) on anonyymi ryhmä, johon kuuluu saamelaisia taitelijoita Saamenmaasta. Vuodesta 2012 toiminut Suohpanterror kritisoi niin valta- kuin saamelaisyhteiskuntia ja niiden rakenteita luovalla vastarinnalla, kantaaottavilla julisteilla taiteen ja aktivismin raja-alueella.
Suohpanterrorin artivismi ja taiteen muotoinen politiikka ovat väkivallatonta vastarintaa oikeudenmukaisuuden puolesta. Osa Suohpanterrorin töistä on tarkoitettu avautuvan saamelaisten sisäiseen keskusteluun ja osa taas Pohjoismaiden valtaväestöille. Ryhmä toimii aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.
Suohpanterror haluaa teoksillaan kiinnittää huomiota saamelaisten toteutumattomiin alkuperäiskansaoikeuksiin ja heidän kokemiinsa epäkohtiin, kuten kolonialismiin, rasismiin, Saamenmaan luonnonvaroja hyödyntämään pyrkivään monikansalliseen kaivosteollisuuteen sekä siihen, ettei Suomi vieläkään ole ratifioinut alkuperäiskansoja koskevaa kansainvälistä ILO 169-sopimusta, jonka tarkoituksena on turvata saamelaisten taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kehityksen perusta ja heidän selviytymisensä erillisenä kansana. Sopimuksen kattava teema on oikeus maahan.

Interview with artist representative in English