Tiitus Petäjäniemi

Asuinpaikkakunta / Helsinki
Paikkakunnalta / Jyväskylä
Syntmävuosi / 1983

Suuri Tomaatti – maalauksia ja grafiikkaa

Olen huomannut, että ihmiset näkevät maalauksissani asioita, joita en ole niihin tarkoittanut.  Joskus tulkinnat yllättävät, ovat osuvampia kuin omani.

Kun maalatessani pysähdyn välillä katsomaan keskeneräistä maalausta, tuntuu, että palaset loksahtavat paikoilleen. Maalaus alkaa kertoa, kuin vahingossa, mitä ajattelen. Monesti ajatus on sellainen, jota en ole ennen maalaamista osannut sanallistaa, en välttämättä edes tiennyt ajattelevani moista, mutta jotenkin se siinä kankaalla nyt ihan selvästi on. Ajatus antaa maalaukselle nimen, joka ohjaa katsojan tulkintaa, mutta silti katsojalle jää oma kokemuksensa. Jotakin tapahtuu maalin ja katsojan välissä, ja joskus katsoja sanallistaa jälkikäteen sen, mitä en itse ole osannut.

Osa maalaamisen mukavuudesta taitaa olla juuri siinä. Ja ovathan värit kauniita.

Suuri Tomaatti on maalaus ajan kulumisesta, asioiden jatkuvuudesta ja kiertokulusta. Maalaus on oma versioni edesmenneen isäni maalauksesta ”tomaatti”, jonka uskon olevan osalle Jyväskyläläistä yleisöä tuttu. Näyttelyssä on esillä tämä suuri tomaatti ja muita maalauksia sekä grafiikan töitä.

 

Interview with Tiitus Petäjäniemi in English