Ti-La 2016

 

 

ti-laLogoUusi

 

Vuonna 2016 Jyväskylässä avataan yksi vuoden mielenkiintoisimmista nykytaidenäyttelyistä. Joka ikinen viikko.

Jyväskylässä järjestetään vuonna 2016 poikkeuksellisen mittava nykytaiteen näyttelykokonaisuus. ti-la2016 -hankkeessa 52 nykytaiteilijaa, tai taiteilijaryhmää toteuttavat kukin viikon kestävän näyttelyn. ti-la2016 -taiteilijat esittelevät suomalaisen nykytaiteen kirjon sen kirkkaimmista tähdistä tulevaisuuden tekijöihin. Ensimmäinen näyttely avataan tammikuun 5. päivä.

ti-la2016 -hankkeen tarkoituksena on tutkia, mitä maamme taidekentässä tapahtuu Suomen satavuotisjuhlan kynnyksellä. Näyttelyyn on valittu mukaan mahdollisimman laaja otos kotimaista nykytaidetta, mukana on suomalaisia ja Suomessa työskenteleviä taiteilijoita maan joka kolkalta ja eri sukupolvista.

Vuoden taiteilijoita ovat muun muassa Riiko Sakkinen, Suophanterror, Pink Twins, Annu Vertanen sekä Janne Laine ja Outi Heiskanen. Näyttelyrikkaan vuoden kaikki taiteilijat löytyvät tämän lehdistötiedotteen lopusta.

– Saimme mukaan hienon joukon taiteilijoita, joiden energia ja ideat tulevat tekemään näyttelyvuodesta jotain erityistä. Nykyinen turbulentti yhteiskunta vaatii myös taiteen tekijöiltä ja esilletuojilta riskinottokykyä ja tietynlaista hetkessä elämistä. Olemme lähteneet liikkeelle siitä, että jokainen näyttely luodaan paikan päällä, ja siinä hetkessä. Edes me, näyttelyiden järjestäjät, emme vielä tiedä, mitä taiteilijat tulevat ti-lan kanssa ja ti-lassa tekemään. Ja juuri tämä on se energia, jota etsimmekin. Taiteen pitää yllättää, sanoo ti-la2016 -hankkeen toinen järjestäjä, kuraattori Anna Ruth.

Ti-la2016 -näyttelytila on aivan Jyväskylän keskustassa, Kirkkopuiston laidalla. Näyttelyn järjestäjien mukaan aktiivinen galleriatila oheistapahtumineen ja viikottain vaihtuvine näyttelyineen on osoitus siitä, että nykytaiteella voi olla merkittävä ja näkyvä osa suomalaisen kulttuurin kehityksessä ja kaupunkien viihtyisyyden ja identiteetin luomisessa.

– Kaupunkikeskustojen tulevaisuuden avaimet ovat monipuolisessa kulttuuritarjonnassa ja tilojen yhteisöllisessä käytössä kaupallisen toiminnan ohella. ti-la2016 toimii kokeilualustana sille, kuinka korkeatasoinen nykytaide, aktiiviset taiteilijat ja läpi vuoden muuttuva galleriatila oheistoimintoineen voi vaikuttaa kaupunkimielikuvan kehittymiseen. Jyväskylä on tällä hetkellä samassa tilanteessa useimpien suomalaiskaupunkien kanssa siinä, että monien huonojen päätösten seurauksena kapunkikeskustat ovat vaarassa kuihtua. Kaupungit ovat kuitenkin keskustojensa näköisiä. Nykytaide monissa muodoissaan voisi olla osaltaan luomassa uutta suomalaista kaupunkikuvaa, Juho Jäppinen, toinen hankkeen käynnistäjistä, toteaa.
Järjestäjät toivovat, että viimeisen näyttelyn sulkeutuessa 31.12.2016 ti-lan vierailla on hyvä käsitys siitä, mitä on suomalainen nykytaide maan 100-vuotisjuhlavuoden käynnistyessä – ja että Jyväskylä on piirun verran lähempänä tulevaisuutta.

Tervetuloa kokemaan suomalaisen nykytaiteen vuotta Jyväskylään!

ti-la2016
Kauppakatu 19
40100 Jyväskylä
www.ti-la2016.fi

Avoinna ti–la klo 12–18, sekä tapahtumien mukaisesti tai sopimuksen mukaan.