Kategoriat
näyttelyt

Helsinki Biennaali 2020 Vallisaaressa

Joka toinen vuosi järjestettävän Helsinki Biennaalin kohtalo tänä vuonna on vielä epäselvä. Avaus siirtyy joka tapauksessa alkuperäisestä kesäkuun 12. päivästä eteenpäin. On myös mahdollista että koko tapahtuma perutaan.

Biennaali on tarkoitus järjestää Helsinkin Vallisaaressa, joka avautui yleisölle puolustusvoimien käytöstä vuonna 2016. Luonnonkauniilla saarella sijaitsee useita historiallisia rakennuksia eri aikakausilta, ja se kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Ympäristöön sopivasti Helsinki Biennaalin teemoja 2020 ovatkin merellisyys ja ekologisuus. Kaikessa järjestelyssä on huomioitu tapahtumapaikan herkkyys, ja noudatettu Metsähallituksen kanssa yhteistyössä noudatettuja raameja. Useat alueen rakennukset ovat nyt ensimmäistä kertaa vierailijoille avoinna.

Taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä Suomesta ja muualta olisi biennaaliin tulossa 40. Teokset sijoitellaan noin 3 kilometriä pitkän kulureitin varrelle. Taide rantautuu myös mantereen puolelle, muun muassa HAMin tiloihin.

Lyypekin laiturille Kauppatorin läheisyyteen rakennetaan kaksi uutta laituria lauttaliikennettä varten sekä biennaalin Paviljonki. Itse saareen sijoitetaan infopiste. Lauttoja kulkee myös hakaniemestä sekä rengasreittiä Lonna, Suomenlinna, Vallisaari. Omallakin veneellä on mahdollista saapua paikalle.

Kävijöitä odotettiin paikalle jopa 300 000, tosin on varmasti selvää että vierailijamäärät jäävät nyt pienemmiksi, vaikka biennaali toteutuisikin.